home phone   mail_outline   navigation  

Cloudreisgids: Vilnius-Litouwen


Prachtige stad, met een historisch centrum.

 Algemeen


Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.
Als je door de oude binnenstad van Vilnius loopt, wordt je blik steed geconfronteerd door de talloze kerktorens. Vilnius is niet voor niets, de stad van kerken en kerkhoven.

Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op Vilnius .
Vanwege het compacte formaat zijn de vele bezienswaardigheden, historische gebouwen, musea en kerken van Vilnius makkelijk bereikbaar. Klik hier voor een kaartje. Ze worden afgewisseld met talloze gastronomische, traditionele en eigentijdse restaurants, schilderachtige oude stadscafés en bars. Vilnius-nachten zijn heet, zelfs tijdens de koudste wintermaanden. Wandelingen onder de barokke bogen van de stad of majestueuze bomen zullen reizigers onvergetelijke herinneringen bezorgen, ongeacht het seizoen.

Voor u naar Vilnius gaat
Klik hier voor de de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met het reisadvies en andere nuttige informatie.
Bij het onderwerp "Andere websites" van deze site, staan links naar diverse sites boordevol nuttige / leuke informatie.

 Nuttige adressen / telefoonrs


Alarmnummers:
Algemeen: 112
Brandweer: 01
Politie: 02
Ambulance: 03

Nederlandse Ambassade:
Adres: T. Kosciuškos g. 36, 01100 Vilnius
Telefoon: +37052113600 , 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
E-mail: vil@minbuza.nl 
Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.30 - 12.30 uur en 13.30 - 17.30 uur. Vrijdag: 8.30 - 12.30 uur en 13.30 - 16.15 uur.

Reisverzekering met ziektekostendekking
Wanneer U een reisverzekering hebt afgesloten met een ziektekostendekking is het handig om in geval van nood rechtstreeks naar de volgende Engels sprekende privé klinieken te gaan: De meeste artsen van het wijnjaar 1980 en jonger, spreken de Engelse of Duitse taal, doch bij de ietwat belegen dinosaurussen kom je naast het Litouws, niet verder dan het Russisch of Pools. De kans is niet ondenkbaar dat u dan bijvoorbeeld als man voor een behandeling van een gebroken pols op de afdeling Gynaecologie terecht komt.

Medische en tandheelkundige hulp:Medicinos Diagnostikos ir Gydymo Centras.
Adres: V. Grybo g. 32A, Vilnius 10318
Telefoon: +37085 233 300

Medische Hulp: Baltic American Clinic.
Adres: Nemenčinės pl. 54A, Vilnius 10104
Telefoon: +37085 234 2020

Taxibedrijven: Bolt Vilnius: 1443 (de goedkoopste en vrijwel de snelste firma) Wanneer U van te voren een contactje afsluit met de firma, worden de bedragen automatisch van uw bankrekening afgetrokken en heb je geen gezeur met een Armeense / Belarussische /Russische / Georgische / Letlandse/ Estlandse / Iraanse/ Kazakstaanse / Turkmenische chauffeur over wisselgeld, tips en dergelijke. Het te betalen bedrag staat op het scherm en u krijgt een email direct na afloop van de rit met het afgeschreven bedrag. Naar de website van Bolt. Wat u moet doen is de Bolt app downloaden, uit Appstore of Google in uw mobile. Dan kunt u de credit card bijzonderheden in de app noteren en het bedrag wordt automatisch van uw bankrekening af getrokken. U kunt ook gewoon cash betalen.

Andere solide firma: 1411: Engels sprekende receptionist.

Belangrijk!
Voorkom ten enen male dat u een taxi op straat aanhoudt! Veel van die “zwervers” werken illegaal en vragen exorbitante prijzen voor met name buitenlanders. Laat altijd een taxi komen via de lobby van uw hotel of via het management van het restaurant.

 Bezienswaardigheden


Hieronder hebben we er een paar bezienswaardigheden en musea geselecteerd. Je ziet een korte uitleg, een link naar de website en een link naar de locatie op Google Maps. Vaak zijn de websites in het Engels. Als je die sites opent met Google Chrome, een gratis browser, kun je alle pagina eenvoudig in het Nederlands laten vertalen.

We hebben de openingstijden en prijzen bewust weggelaten, omdat die steeds veranderen. Daarom is een link naar de originele website toegevoegd, klik hierop voor de laatste actuele gegevens.

Om veel meer bezienswaardigheden in Vilnius te zien,  klik op deze Engels-talige site. Hier voor alle musea. En hier voor de laatste tips.

Als je veel dingen wil bekijken, loont het de moeite om een Vinius pas te kopen. Klik hier voor meer informatie over die pas.

Klik hier voor een kaartje met alle, museakerken, .

Napoleon heeft 1812 tijdens zijn campagne tegen de Russische Tsaar Vilnius aangedaan. Victor Remouchamps is een kenner van de veldtocht van Napoleon en heeft er boeken over geschreven. Voor belangrijke plekken in Vilnius waar Napoleon en zijn leger zijn geweest zie het onderwerp Route Napoleon.

Nationaal Museum
Bestaat naast de hoofdvestiging het nieuwe arsenaal uit veel dependances: Het oude arsenaal, de kasteel toren Gediminas (zie bij 5), het bastion van de verdedigingsmeer van Vilnius, het huis museum van Kazys Varnelis, het huis van de ondertekenaars, het Vincas Kudirka museum, de geboorteplaats van Jonas Basanavicius, herdenkingstentoonstelling Jonas Sliupas. Via de website kun je zien wat er waar te zien is, wat de openingstijden zijn en de prijzen. Als je alle vestigingen wil bezoeken heb je de Vilnius Pass er al helemaal uit.
Website
Adres: Arsenalo Str. 1, LT-01143 Vilnius

Rotušė.
Voormalig stadhuis van Vilnius Didžioji g. 31 (Grote straat) Vilnius’ historische stadhuis, niet meer als zodanig in gebruik. Van 1810 tot 1924 huisvestte het Oude Raadhuis een theater. Nadien was het een kunstmuseum en ook nu is het een kunstenaarshuis met een kunstgalerie. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden. De weg vanaf de Rotušė naar Aušros g. loopt naar Medininkai een klein kasteel buiten de muren van Vilnius. Een restaurant in Didžioji straat is naar dat kasteel vernoemd. Maakt nu deel uit van het Europa hotel in dezelfde straat. Er gaan geruchten dat onder de Rotusa een oude tempel heeft gestaan, maar de afbeelding daarvan dreigt een Grieks/Romeins karakter te krijgen. Grieken noch Romeinen hadden (vermoedelijk vanwege het weer) geen zin om zó ver in noordelijke richting door te trekken. Vermoedelijk is het verhaal tijdens een wilde droom na een avondje stappen met veel glaasjes 3x999, bij de artiest opgekomen.
Op het stadhuisplein worden in de zomerperiode regelmatig bijeenkomsten of markten georganiseerd.
Adres: Didžioji g. 31, Vilnius 01128, Litouwen

Presidentieel Paleis.
Tevens Napoleons hoofdkwartier tijdens zijn verblijf in Vilnius in 1811. Tegenwoordig het werkpaleis van de President van Litouwen. Voor verdere informatie over de “Napoleontische periode”: Route Napoleon - Napoleons hoofdkwartier.
Adres: S. Daukanto a. 3, Vilnius 01122, LitouwenSapieha Paleis
Het Sapieha paleis is een barok paleis gelegen in de Antakalnis wijk, niet ver van de Petrus en Paulus Kerk. Het paleis is het enige overgebleven gebouw van de adellijke familie Sapieha. Tussen 1691 en 1697 gebouwd in opdracht van de Poolse prins en Hetman (tweede in bevel na de monarch) Jan Kazimierz Sapieha junior. Het oorspronkelijke gebouw had Nederlandse dakpannen. In 1809 werd het gebouw in beslag genomen door de Tsaristische regering en omgebouwd tot een militair hospitaal. Het interieur werd vernield gedurende de 19de eeuw. De façade en buitenzijde van het gebouw werd gerestaureerd in de jaren 1927-1928. Daarna huisvestte het de afdeling oftalmologie (oogheelkunde) van de Litouwse Universiteit. Op het voormalige terrein van het paleis is nog steeds het oogziekenhuis van Vilnius gehuisvest. Sedert 2012 ondergaat het paleis een grondige renovatie en restauratie teneinde het weer in zijn oude glorie te worden hersteld.
Adres: L. Sapiegos g.,Vilnius 10312, Litouwen

Kathedraal van Vilnius
De Kathedraal van Vilnius is een van de opvallendste bezienswaardigheden in de stad. Deze is gelegen nabij de ruïnes van het Gediminakasteel en de heuvel van Kruisen. Met de prachtige architectuur en het indrukwekkende interieur. Ook het omliggende plein is zeker een bezoek waard. Onder de Kathedraal van Vilnius tref je tal van crypten aan die de restanten verbergen van beroemde historische figuren die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis en ontwikkeling van Vilnius. Ook vind je hier het koninklijke mausoleum.
Website
Adres: Šventaragio g., Vilnius 01143, Litouwen

Joods Museum (Vilna Gaon Jewish State Museum)

Naast de huidige (laatst overgebleven) synagoge. Er is nog maar één synagoge over van de 105 synagogen en gebedshuizen die Vilnius voor de nazibezetting rijk was. De stad werd zelfs het Jeruzalem van het noorden genoemd. De synagoge werd in 1903 in Moorse stijl door architect D. Rosenhaus gebouwd en is tegenwoordig het gebedshuis van een kleine joodse gemeente.
Website
Adres: Naugarduko St. 10/2, LT-01309, Vilnius

Een onderdeel van het Joods museum is de Holocaust expositie.
Website
Adres: Pamėnkalnio g. 12, Vilnius 01114, Litouwen

Poort van het Morgenrood (Aušros Vartai)

Dit is de enige overgebleven stadspoort van de voormalige stadsmuur die Vilnius omringde. Binnen in de poort is een kleine kapel met een beeltenis van de maagd Maria zonder kindje Jezus.  Deze poort werd tussen 1503 en 1522 gebouwd op de weg naar Medininkai (daarom ook wel eens de Medininkai-poort genoemd) en was één van de vijf stadspoorten die in de 16e eeuw werden gebouwd, samen met de stadswal. Het is de enige stadspoort die overgebleven is.  Aan de zuidkant van de poort zien we de schietgaten en de Renaissance zolderverdieping met twee griffioenen die het Litouwse wapen vasthouden. Aan de kant van de oude stad ziet de Aušros poort er heel anders uit. In 1671 lieten de Karmelieten boven de poortboog een kleine classicistische bedevaartkapel bouwen om een Mariabeeld in onder te brengen. De stadsmuren die tussen 1503 en 1522 werden gebouwd ter bescherming tegen de Krim tataren werden in de 18e eeuw op last van de Russen ontmanteld. Hier en daar in de oude stad zijn nog resten zichtbaar of worden deze weer zichtbaar gemaakt.
Adres: Aušros Vartų g. 14, Vilnius 01303, Litouwen

Genocide museum (KGB museum)
Het museum maakt deel uit van het nog steeds functionerende Ministerie van Justitie. Begonnen als een Gymnasium in de Tsarentijd, werd het gebouw door de Gestapo overgenomen. Aansluitend kwam de KGB en het gebouw bleef als gevangenis tot aan 1991 functioneren. Het museum bestaat feitelijk het uit twee afdelingen: Op de begane grond is het Verzetsmuseum waar in grote lijnen de geschiedenis wordt verteld van de partizanen die zich tot 1953 bleven verzetten tegen de Sovjet overheersing. De kelderverdieping is de beruchte KBG gevangenis. Geschat aantal slachtoffers door de Duitsers en de KGB circa 20.000. De namen van de meest bekende slachtoffers staan op de buitenmuur gegraveerd. Op de fotocollage ziet u een van de cellen, de cellengang, de martelkamers, de executiekamer.
Website
Adres: Aukų str. 2A, LT-01113 Vilnius, Lithuania

Het Vileisis paleis
Het paleis werd in het begin van de 19de eeuw gebouwd en is gelegen op loopafstand van de Petrus en Paulus kerk (Zie paragraaf “Kerken”blz 29) op de noordelijke oever van de rivier de Neris. Een groots neo-barok gebouw nog vrijwel volledig in de oorspronkelijke staat Ook het interieur is oorspronkelijk. Na de bouw bleek het paleis enkele buitengewone voor die tijd uitzonderlijke noviteiten te hebben. De echtgenote van de eigenaar; de Graaf Vileisis, had haar eigen badkamer en het gehele gebouw was aangesloten op het elektriciteitsnet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hoofdkwartier van de Gestapo in het gebouw ondergebracht. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Litouwse Instituut voor Literatuur en Folklore.
Adres: Antakalnio g. 6, Vilnius 10308, Litouwen

Vilnius Universiteit
Oudste universiteit in de Baltische regio. Op twee na grootste universiteit in de USSR. De universiteit van Vilnius ligt vlak naast het Presidentieel Paleis. Deze oudste universiteit van de Baltische staten werd in 1579 opgericht door Jezuïeten. De campus werd van de 16e tot de 18e eeuw opgebouwd rond 12 binnenplaatsen. Hierdoor zijn elementen uit verschillende stijlen en periodes zichtbaar. Het centrale gebouw dient voor de administratie en is verbonden met de bibliotheek.
Adres: Universiteto g. 3, Vilnius 01513, Litouwen

Sint-Annakerk

Deze rooms-katholieke kerk gebouwd in gotische stijl met bakstenen, is van een bijzondere schoonheid. Dat vond Napoleon ook toen hij in Vilnius verbleef. Het Franse leger heeft de kerk gebruikt als hospitaal. Zie meer info bij het onderwerp: Route Napoleon.
Adres: Maironio g. 8, Vilnius 01124, Litouwen

Het kasteel van Gediminas

De rode, achthoekige Gediminas toren werd voor het eerst vermeld in 1323. Na een grote brand in 1419 werd hij herbouwd. In 1610 werd het gebouw gebruikt als gevangenis. Gedurende de Russische bezetting (1655-1661) werden de torens en verdedigingsmuren van Vilnius grotendeels verwoest. Behalve deze toren, een stukje van de vestingmuur en het vorstenpaleis is er niet veel van overgebleven. De burcht is tegenwoordig het symbool van Vilnius. Na de Tweede Wereldoorlog werd de beste toren gerestaureerd. Die huisvest nu een uitkijkplatform en een klein museum. Het uitkijkplatform op de burchttoren biedt mooie panoramische zichten op de omgeving. Onder andere op de nabijgelegen Kruisberg. Er is een roltrap/annex lift beschikbaar (zie foto)
Is onderdeel van het Nationale museum, zie 1.
Adres: Arsenalo g. 5, Vilnius 01143, Litouwen

De drie Kruisen (Trys kryžiai)
De drie kruisen werden in de zeventiende eeuw door Fransiscaner monniken op de heuvel geplaatst om hun medebroeders te herdenken die werden vermoord. De Drie Kruizen staan op een opvallende heuvel in het Kalnųpark. Het park ligt ten oosten van het historische centrum van Vilnius. Het duurt ongeveer 20 minuten om de heuvel te beklimmen en je komt onderweg enkele steile stukken tegen. Het monument is op elk moment van de dag gratis toegankelijk.
Adres: Kalnų parkas, Vilnius 01100, Litouwen

Litouws kunstmuseum
Het museum en galerij is gevestigd in het voormalige paleis van de graven van Chodkevičiai begin 17de eeuw. Het gebouw is regelmatig gerenoveerd en de huidige vorm werd in 1825-1834 gerealiseerd. Het gebouw werd in classicistische stijl gebouwd door de architect Tomas Tišeckis. Het herbergt een verzameling Litouwse kunst van de 16de tot de 19de eeuw. De ruimtes van het paleis zijn in de originele stijl gerestaureerd
Webiste
Adres: Konstitucijos Ave. 22, 08105 Vilnius

TV toren
De toren is 326,47 meter hoog en het restaurant boven in de toren draait per uur 360 graden om zijn as (in horizontale richting gelukkig) 
In de toren is op een hoogte van 160 meter een klein restaurant gevestigd: Paukščių takas (Melkweg). De lift brengt u in 40 seconden tot in het restaurant en bespaart u het klimmen van de 917 traptreden. Het gebouw is ontworpen door architekt Vladimiras Obydovas en de bouw is begonnen in 1974. Op 30 december 1980 was de bouw voltooid. Het gewicht van de constructie is circa 30.000 ton. Op 13 januari 1991, was de toren het toneel van een strijd tussen Russische troepen en verzetsmensen, waarbij 14 doden vielen Ruim duizend mensen raakten gewond, waarbij 52 met schotwonden. Op de begane grond van de toren is een klein museum ingericht om deze droevige dag te herdenken. De slachtoffers zijn begraven op een heldenbegraafplaats in het Antakalnis kerkhof. (Meer informatie in het hoofdstuk “De geschiedenis van Litouwen”.
Wanneer u tijdens uw bezoek in de TV toren bent beland en een voortzetting van uw trip uw broodnodige lunch in gevaar kan brengen, wanneer (zuiver hypothetisch) de lift buiten werking blijkt en uw alle 379 treden zelf moet gaan doen, kunt u daar ook prima een maaltijd gebruiken.
Website
Adres: Sausio 13-osios g. 10, Vilnius 04347

Užipis
Artiestenwijk in het centrum van Vilnius. Het district wordt wel eens vergeleken met Montmartre in Parijs of Freetown Christiana in Kopenhagen (nou ja een miniatuur variant dan). Bekend en berucht om zijn Boheemse “laissez faire / laat maar waaien” attitude. Op 1 april 1997 verklaarde het district zich als “republiek” onafhankelijk. Op 10 mei 2019 werd door de Nederlandse Ambassadeur, Mevr. B. Horbach de Nederlandse vertaling van de “grondwet van Užipis” wederom plechtig onthuld (alhoewel deze vertaling al jaren geleden in het bezit was van de president van Užipis). De tekst van de “grondwet van de republiek is in ieder horeca etablissement terug te vinden.
Website
Locatie

Kasteel Trakai
Als je in Vilnius bent moet je ook zeker naar Kasteel Trakai (ongeveer 30 km van Vilnius). Het is een eilandkasteel gebouwd in de middeleeuwen en gesitueerd op een eiland in het Galvėmeer bij het stadje Trakai. Gebouwd in de 14e eeuw en zwaar beschadigd in de 17e eeuw. Maar in de twintigste eeuw is het kasteel weer in fases hersteld in een vijftiende-eeuwse stijl.
Website
Adres: Trakai 21142, Litouwen

Nog een aantal prachtige kerken:

Kerk van de Heilige Casimir

Website
Adres: Didžioji g. 34, Vilnius 01128, Litouwen

Kerk van St. Petrus en Paulus

Website
Adres: Antakalnio g. 1, Vilnius 10312, Litouwen

Kerk van Sint Nikolaas

Website
Adres: Šv. Mikalojaus g. 4, Vilnius 01133, Litouwen Verblijf


Airbnb
Jee struikelt in Vilnius letterlijk over hotels en bed&breakfast faciliteiten en om te voorkomen dat deze site niet meer te laden is, hebben wij geen lijsten opgenomen met alle adresgegevens van alle mogelijke verblijven. Wij geven u de raad om te kijken op de site van Aibnb. Deze organisatie heeft circa 1900 adressen in Vilnius. De prijs varieert rond de €45 per overnachting. Wanneer je buiten het seizoen boekt kan de prijs zelfs lager uitvallen. En wanneer u aan het surfen bent, en u treft het volgende adres aan: M. Daukšos 5, en het appartement heet “Traveler Studio”, dan weet u dat u goed zit, want de eigenaar is een buitengewoon betrouwbare Nederlander. (Dat zijn ze niet allemaal, dat weet ik. Maar voor deze steek ik mijn hand in het vuur.)

Holiday Inn hotel en het Ecotel

Dan heeft de Nederlandstalige gemeenschap een goede kennis en sponsor die toevallig ook directeur is van het Holiday Inn hotel en het Ecotel; Dhr G. Snaet. Niet alleen geschikt voor de toerist, doch wanneer u op zakenreis komt hét uitgesproken adres om uw verblijf comfortabel en zonder enige logistieke problemen te regelen.  Het Holiday Inn Hotel in Vilnius is een 4 sterren plus Hotel, gelegen in het commerciële en financiële district, 8 km verwijderd van de internationale luchthaven in Vilnius terwijl het historisch stadscentrum toch makkelijk te voet bereikbaar is. Het hotel beschikt tevens over beveiligde boven- en ondergrondse parkeer plaatsen.  Zes multimedia vergaderzalen staan ter beschikking en er is gratis en snel internet in het hele hotel.  De gastenkamers zijn modern sfeervol ingericht met veel natuurlijk daglicht en comfortabel voorzien van alles wat de hedendaagse reiziger kan verwachten.

Het royaal ontbijt wordt aangeboden in het welbekende “Ribroom” (www.ribroom.lt) restaurant van het hotel waar U tevens terecht kan voor een populaire business lunch of een gezellig diner.  De W lobby bar is de uitgelezen plaats voor een verse koffie en bied onder andere een keuze van meer dan 120 Single Malt whisky’s.  Hotel gasten kunnen tevens gratis gebruik maken van de mini gym en sauna.

Bij het vermelden van de naam van deze cloudreisgids wordt U door het hotel gratis van de luchthaven opgehaald en teruggebracht. Of wanneer U met Uw eigen voertuig mocht komen, dan kan je gratis parkeren in de beveiligde ondergrondse garage plaats van het hotel.  Voor reservaties en/of verdere vragen kan U het hotel als volgt bereiken:
Holiday Inn Vilnius Hotel
Seimyniskiu straat 1, Vilnius LT-09312 Lithuania
Telefoon : +370 5 2103000
Email: holiday-inn@ibc.lt

Caravan, tent of camper:
Bent u wat avontuurlijk aangelegd en van plan om met eigen vervoer naar Litouwen te komen? Al dan niet in het bezit van een caravan, tent of camper? Dan heeft de Nederlandse ondernemer Wim Brauns, die beheerder is van de beste camping arrangementen niet alleen in de regio Vilnius (Rudiškes)Litouwen maar in de gehele Baltische regio een uitgelezen oplossing voor u. Op een steenworp afstand van Vilnius (let wel, u moet dan wel een bijzonder atletisch gebouwde steenslingeraar zijn, maar het blijft anno 2019 een afstand van niks, zo’n 20 kilometer). Er is gratis vervoer vanaf de camping naar het centrum van Rudiškes, alwaar de trein naar Vilnius de volgende stap is om  Vilnius te bezoeken.) Ook zijn er een aantal kamers met bed and breakfast te huur.
De camping heet landgoed “De Harmonie” en de eigenaar/beheerder is, zoals gezegd onze Nederlander Wim Brauns. Klik hier voor de website.
Adres: Buklos kaimas, Trakų rajonas, Rudiškės
Telefoon: +370 614 21560
De Harmonie is geen commerciële camping, en er is dus geen zwembad, er zijn geen tennisbanen of een bar. Er is wel een natuurvijver waar u in kunt zwemmen.


Met de gezondste en schoonste lucht in heel Noord Europa. Met een uitgebreide gelegenheid om te “mountainbiken” of ouderwets te fietsen in de bossen waar eens de groothertogen van Litouwen op berenjacht gingen. (Die zijn ietwat schaars momenteel, maar wanneer u let op de initiatieven van de werkgroep “De Zwarte Beer terug”, dan kunt u als natuurliefhebber binnenkort tijdens zo’n fietstocht al dan niet aangenaam verrast worden!)
Er is nauwelijks gevaar want zoals alle Nederlanders weten, in geval van nood, gewoon een beetje zout op zijn staart leggen!

 Culinair


De Litouwse keuken. (Waarschuwing! Opgepast!!!)
Om de lezer wat algemene informatie te geven over de Litouwse keuken, hier wat typische Litouwse gerechten. De Litouwse keuken kent veel traditionele gerechten. Het land heeft een echte boerenkeuken, waarin veel aardappelen, groeten en vlees wordt gegeten. Ook brood is niet weg te denken uit het dagelijkse menu van de doorsnee Litouwer. Veel van de lekkere traditionele Litouwse gerechten kun je in de meeste restaurants bestellen. Uit eten gaan in Litouwen is vaak erg goedkoop, waardoor het zeker de moeite waard is om eens één van de traditionele gerechten te proberen.

Šaltibarkščiai
(voorzichtig schrijven met een handvol typisch Litouwse letters)
Van origine een soep volgens Joods recept, voor mensen met een kleine beurs, bestaande uit rode bieten, karnemelk, komkommers, dille, groene uitjes en hard gekookte eieren. Eigenlijk een soort vloeibare salade en vooral in de zomerperiode populair. Bij die koude soep worden gekookte aardappels geserveerd met een toefje dille.
Kibinai
Is een traditioneel gerecht van de Karaïm (regio Trakai) uit Litouwen. Het is een met ei bestreken halvemaanvormig deeggerecht, gevuld met rundvlees, kip of lamsvlees. Het wordt gebakken in een oven. Kibinai zijn smakelijke handtaarten die het nationale gerecht zijn van de Kariate-bevolking, een etnisch-Turkse groep die al eeuwen in Litouwen woont. Een schilferige, zachte korst die vlees, groenten, kaaswrongel of bessenjam omhult, maakt Kibinai tot een favoriete snack om soep te begeleiden.
Koldūnai
Noedels met een vulling van bijvoorbeeld gehakt, paddenstoelen, of kwark.Burkėlių Sriuba
Rode bietensoep is ditmaal een warme variant gemaakt van rode biet, ui, wortel en selderij op basis van vleesbouillon (meestal varkensvlees) en gekruid met zout, peper, en dille. Wanneer op de juiste wijze geserveerd, zou deze soep een mooie rode kleur moeten hebben. Ter vulling worden aardappelen toegevoegd. Het klinkt allemaal nogal sober, en dat is het ook. Een eenvoudig, smakelijk recht-door-zee gerecht.
Cepelinai

Litouwse gerecht van gevulde aardappel dumplings. Mijn woordenboek geeft als vertaling “knoedels” maar dat klinkt nogal Germaans/barbaars. Dus; “dumplings”. De dumplings zijn gemaakt van geraspte en gekookte en geplette aardappelen en gevuld met gemalen vlees, droge kwark of champignons. Gevuld met bospadstoelen, worden ze “Luxe Cepelinai” genoemd. (Veelal gereserveerd voor de “Upper class” van de maatschappij. De veelal brildragende, meestal uitbundigharige component van de samenleving) Het wordt vaak beschreven als een Litouws nationaal gerecht en wordt meestal geserveerd als voorgerecht, hoewel de oorsprong van dit maal, vermoedelijk uit de Duitse keuken stamt. Cepelinai zijn buitengewoon voedzaam. (PAS OP!! Dat is een onderwaardering) Dat wordt treffend bewezen door de Duitse wereldreiziger Helmuth von Knödel die in 1888, een (ongewapende) voettocht maakte van Hannover naar Posen/Poznan, zonder één keer “bij te tanken ”! Zijn medereizigers; Ludwig Unoks, Marcus Rütten en Paulus Tulpenmüller, die zichzelf in leven dachten te houden met Nederlandse “lunchpakketten” (Broodje gebakken lucht) moesten al in Hannover; (Unoks) en Berlijn: (Tulpenmüller) afhaken. Doorzetter Rütten heeft de reis tot aan de grens met Silezië gehaald doch moest zijn meerdere erkennen in von Knödel die pas in Brauschweig triomfantelijk een tweede portie Cepelinai uit zijn rugzak toverde, waarmee hij met gemak de laatste 300 kilometer naar de grens kon overbruggen. Cepeliniai for ever!!!!!

Kugelis
Kugelis is een hartige, gebakken aardappelpudding of lasagne dat afhankelijk van de financiële situatie van de kok, soms vlees bevat en wordt normaliter geserveerd met bosbessensap, spek of zure room. Zoals met de meeste Litouwse gerechten, variëren de recepten van persoon tot persoon, dus een plakje Kugelis kan op elke locatie anders zijn, waardoor het een opwindend gerecht is om te proberen. De redactie zal dan ook geen enkele verantwoording nemen voor klachten met betrekking tot een soms afwijkende smaak. Het culinaire resultaat blijft verrassend!Gebakken brood (Kepta Duona)
Gebakken brood, of Kepta Duona, is Litouws donker roggebrood dat in olie is gebakken, gekruid met knoflook en zout, en geserveerd met kaassaus. Gebakken brood wordt vaak als snack gegeten om bier te begeleiden en is een favoriete maaltijd die bij veel Litouwers warme herinneringen oproept zoals de herinneringen aan een verloren basketbalwedstrijd tegen Japan (2018), het naar de mening van veel Litouwers volstrekt onterecht bannen van wielrijder Raymondas Rumsas (2003) die derde werd bij de Tour de France, doch gebruik had gemaakt van doping (Ojé!!!!) en dus werd geschorst voor drie jaar. Of ter morele compensatie het vieren van het wereldkampioenschap kogelstoten van Mindaugas Bilius in 2017.
En dan, dat kan niet anders wanneer een Nederlander aan dit magazine meewerkt, een kritische waarschuwing van het team Stadler en Waldorf voor een drietal typisch Litouwse gerechten die ik als doorsnee Nederlander zeker niet (of alleen onder noodomstandigheden, zoals oorlog , revolutie, orkanen en tsunami’s ) zou willen aanbevelen. Het is maar dat u het weet, want het is een bekende smoes om iets negatiefs over een gerecht te verbloemen is de opmerking door te stellen dat “smaken verschillen” .
Grybukai (Paddenstoelen koekjes)
Laat je niet van de wijs brengen door de naam “paddenstoelen”Die komen echt niet in het gerecht voor. De koekjes hebben de vorm van een paddenstoel De koekjes zijn een lekkernij, gekruid met kaneel, nootmuskaat en cardamom,

Gefrituurde Kaaswrongels
Gefrituurde kaaswrongel, gemengd met een beetje bloem, ei en suiker die in olie wordt gebakken. Kaaswrongel wordt meestal geserveerd met verse bessen en jam en kan op elk moment van de dag worden genoten

Aardappel pannenkoekjes

Aardappelpannenkoekjes zijn een eenvoudig gerecht om te maken, bestaande uit geraspte aardappelen, ui en eieren gemengd en gebakken in olie. Ze worden geserveerd met dille, lente-uitjes en zure room.


Raguolis of Sakotis


Raguolis, ook wel sakotis genoemd, is een traditionele Litouwse cake die vaak wordt geserveerd tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften, kerstavond en Pasen. Deze cake is een grote, holle ring met wat lijkt op hoorns of stekels langs de randen die zijn gemaakt van druipend beslag terwijl de cake rond en rond wordt gedraaid op een spitachtig fornuis.Het volgende gedeelte zal vast en zeker door autochtone Litouwers als “bevooroordeeld” worden omschreven, (en dat is ook zo) maar dat moet dan maar. De eerlijkheid gebied dat u zo breed mogelijk wordt geïnformeerd:

Kissel (of Kiselius)
Een visceuse (slijmerig), voornamelijk fruitachtig drankje dat door een overmatig gebruik van chemicaliën nauwelijks als fruit al worden herkend. De naam van het mengsel is afgeleid van het woord “visceus” dat in het Latijn “viscum album” heet en is een product waarvan vogellijm wordt gemaakt) U bent gewaarschuwd!


Saldi Sriuba
Betekent in het Litouws eigenlijk “zoete soep”. Nu is dat voor de meeste Nederlanders een ongewone kwalificatie voor een “soep” die in Nederland meestal warm wordt gegeten en als basis een bouillon heeft.
Edoch, In Litouwen hebben ze daar een alternatief voor gevonden: Fruit!
De warme soep is gemaakt op een basis van verschillende fruitsoorten en pasta.


Pieniška makaronų sriuba
(melk/pasta soep) Ik ben als Nederlander tamelijk bevooroordeeld en meer georiënteerd op de West-Europese of Aziatische keuken (Hoewel de Nederlandse keuken internationaal ook al niet erg hoog wordt geklasseerd ) Vandaar mijn bevooroordeeld wantrouwen!
Het gerecht wordt weliswaar door veel Litouwers oprecht gewaardeerd, doch, alweer , u bent gewaarschuwd ! Ingrediënten bestaan uit macaroni en melk op een basis van bouillon!
Jawel. Dat is alles. Geen flauwekul van kruiden en dergelijke! Melk en macaroni !

Cést tout! Eet u smakelijk!
Voordat U last krijgt van chauvinisme, een over het paard getild restaurant in Nederland, bood voor €27, 50 een “exquis” en typisch Nederlands gerecht aan: “Frikandel de luxe”.

 Restaurants


Hier wat informatie over culinaire etablissementen, dat heet op zijn recht-door-zee-Nederlands: “EETHUIZEN”, die door Nederlanders worden gerund. En die natuurlijk allen een naam hebben hoog te houden!

We hebben de openingstijden, menu en prijzen bewust weggelaten, omdat die steeds veranderen. Daarom is een link naar de originele website toegevoegd, klik hierop voor de laatste actuele gegevens.

Cozy:
De lokaliteit is gehuisvest in hetzelfde gebouw waar Eugène de Beauharnais, Commandant van het 4de Legerkorps van Napoleon, in 1812 met zijn staf een onderkomen had gevonden. Zie onderwerp: Route Napoleon.
De Nederlandse eigenaar; Bernie ter Braak heet u hartelijk welkom.
Website
Adres: Dominikonų g. 10, Vilnius 01131, Litouwen


Pirmas Blynas (Prima Pannenkoeken):
De Nederlandse eigenaar Tim van Wijk heet u samen met zijn personeel van harte welkom.
In het historische gebouw van het Planetarium, aan de rand van het oude centrum van Vilnius bevindt zich Pirmas Blynas. Een pannenkoekenhuis met een culinaire en sociale missie. In dit gezellige restaurant worden heerlijke pannenkoeken gemaakt en geserveerd door mensen met een arbeidsbeperking. De pannenkoeken zijn groot en zorgvuldig gedecoreerd met altijd verse producten. Naast pannenkoeken kunt er ook terecht voor heerlijke soep, koffie of een taartje.
Voor de Baltische staten is dit het eerste restaurant waar mensen met een beperking op de voorgrond worden geplaatst. Hierdoor is het pannenkoekenhuis beloond met de "Social Business Award - 2018" van Litouwen.
Website
Adres: Konstitucijos pr. 12AVilnius 09309, Litouwen

Exotische restaurants
Veel Nederlandse toeristen zullen tijdens hun vakantie worden overvallen door regen. Een natuurverschijnsel dat nu eenmaal in Litouwen regelmatig de dagelijkse gang van zaken beïnvloedt. Lietuva/Litouwen betekent nu eenmaal “regenland”. Wanneer uw humeur door een overvloedige hoeveelheid regenwater wordt getroffen, heeft u, als bevoorrechte Nederlander in het bezit van deze reisgids de gelegenheid om uw humeur op een positieve manier bij te stellen. We hebben in dit vlugschrift al aandacht geschonken aan Nederlandse culinaire prestaties, maar ik kan me zo voorstellen dat je aan het eind van je culturele wandeling de behoefte hebt om eens wat aandacht te besteden aan een werkelijk exotische spijsvertering.
Om het maar eens minder wollig te omschrijven, je wilt toch iets bijzonders eten, zo ver van huis, nietwaar? Wanneer je zó ver gereisd bent en slechts een paar dagen de gelegenheid hebt om jezelf te verwennen, wil je dan ook later bij thuiskomst kunnen vertellen dat je “iets bijzonders” hebt gegeten. Daarmee bedoel ik dat je een eetgelegenheid hebt bezocht die je in Nederland niet of nauwelijks zult tegenkomen. Misschien ietwat extravagant, maar de naam van deze paragraaf heet “exotische restaurants”. U denkt natuurlijk aan iets oosters, waar gesluierde slavinnen met waaiers je proberen te verleiden de duurste gerechten van de menukaart te laten uitzoeken, maar de opzet was om een selectief en beperkt aantal gespecialiseerde restaurants op te nemen die het resultaat zijn van een erfenis uit de vroege Litouwse geschiedenis.
Je struikelt in Nederland over Chinese, Japanse, Griekse, Turkse restaurants en pizza uitbaters, maar onderstaande eetgelegenheden zijn niet of nauwelijks in Nederland en België te vinden. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd, waarbij naast een prijsvergelijking, versheid van de ingrediënten en originaliteit van het menu medebepalend waren voor de mannen van het equivalent van de samenstellers van de “Guide Michelin”, het speciaal voor deze reisgids gevormde “Vredesteijn Comité”.

Na een periode van intens, niet altijd sportief handgemeen, waarbij de leden van het comité zich met hand en tand moesten verweren om de enorme bedragen die als steekpenningen werden aangeboden, krachtig af te wijzen, is de keuze van het comité na achttien “Rexit ” stemmingen uiteindelijk gevallen op:
• Een Armeens restaurant; “Plento Grill and Wine ”
• Een Georgisch restaurant: “Georgian House ”
en uiteraard, hoewel minder exotisch, doch wel bijzonder, een
• Litouws restaurant dat uitblinkt in een zeer bijzondere menukeuze en wijnselectie die je in andere Litouwse restaurants met moeite terug zult vinden.

De Armeense keuken: Plento Grill
Eerst een stukje geschiedenis.
Het koninkrijk Armenië bereikte een van haar historische hoogtepunten in de 1ste Eeuw voor Christus onder Tigranes de Grote en was een van de eerste landen die tot het Christendom overgingen. Later werd het Armeense koninkrijk verdeeld tussen de rijken van Byzantium en Sasanium in de vroege 5de eeuw. In de 9de eeuw werd het koninkrijk hersteld, doch in 1045 werd het land bezet door de Seljuk Turken. Tussen de 16de en 19de eeuw werd het land opnieuw verdeeld tussen het Ottomaanse en Iraanse keizerrijk. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd een groot deel van de Armeense bevolking door de Ottomanen vermoord (de Armeense genocide) In 1991 herkreeg Armenië haar zelfstandige status als land terug bij het imploderen van de Sovjet Unie.  Een van de beste Armeense restaurant ligt een beetje uit het centrum, maar een (zeer betaalbare) taxi brengt u daar binnen 10 minuten vanaf het centrum.  Voornaamste elementen van de Armeense keuken zijn lamsvlees, aubergine en speciaal brood (lavash). Naast lam wordt ook rund- en varkensvlees gebruikt. De Armeense keuken prefereert het gebruik van gebroken tarwe boven mais en rijst. Uitgangspunt is dat men het gebruik van kruiden minimaliseert ten gunste van de natuurlijke smaak. Bij Armeense nagerechten wordt veelal honing, fruit, yoghurt en sesamzaad gebruikt. Het meest populaire dessert is Pachlave. Gemaakt van walnoten, dun bladerdeeg, gesmolten boter, honing, suiker, citroensap, kruidnagels, kaneel en cardamom ( Jawel je bent nooit te oud om te leren: Cardamom is een kruid gemaakt van de zaden van de Elettaria en Amomu familie. Nu u dit weet, smaakt het allemaal nog veel beter!) Armeense wijn is wereldberoemd en heeft een eeuwenoude historie. De oudste wijn-destilleerderij ter wereld werd in Armenië aangetroffen. Het centrum van de Armeense wijnstreek ligt in de vallei van Ararat. De Armeense cognacs wordt door kenners geprefereerd boven de traditionele Europese cognacstreken . Plento Grill heeft een sublieme collectie aan Armeense wijnen en cognacs. In het restaurant krijgt u alles vers voorgezet. En dat is geen culinaire grootspraak want de keuken van dit restaurant, bakt haar eigen brood, maakt haar eigen kaas en rookt haar eigen vlees. Het is maar dat er allerlei beperkende regelingen met betrekking tot hygiëne en veiligheid bestaan, anders zou Plento Grill and Wine haar eigen veestapel en kippenren hebben.
Een dergelijk restaurant met zulk een vers garantie vindt je in Nederland alleen maar terug in het voetspoor van de commissie van de “Guide Vredesteijn”. Het wordt overigens hoog tijd dat die commissie eens een keer een uitstapje maakt en naar Vilnius afdwaalt.
En met deze reisgids in de hand komen ze er wel!  In de zomertijd kunt u van uw versnaperingen en maaltijd op een terras gebruiken met een prachtig uitzicht op de bossen rond Vilnius. U sluit uw ogen en droomt weg naar het culinaire wonderland Armenië. U blijft gezellig in Vilnius, bezoekt dit restaurant en U weet dat u zojuist een beslissing hebt genomen die u duizenden euro’s heeft bespaart!
( U wilt natuurlijk weten hoe ik als Nederlander deze ferme uitspraak kan rechtvaardigen? Wel, vliegticket naar Jerevan; €516, taxi naar het hotel: €15, Hotel, twee overnachtingen: 2x € 43: € 86, taxi naar het restaurant€ 10, maaltijd, plus drankjes: € 55. Taxi naar het vliegveld: €15. Dus voor twee personen (kinderen en butler blijven even thuis om economische redenen): €1252.
Kijk! En hier in Vilnius kan je voor dit bedrag ongeveer een maand uitgebreid in dit restaurant vertoeven.)
Website
Adres: Nemenčinės pl. 33, Vilnius 10105, Litouwen


De Georgische keuken: Georgian House
Wanneer u nóg verder van huis naar een bijzonder specialiteitenrestaurant zoekt, dan adviseer ik u om een bezoek te brengen aan één van de beste Georgische restaurants in Vilnius. Voordat u enthousiast de uitspanning binnen stormt, moet u eerst naar wat achtergrondmuziek luisteren zodat u maximaal van uw Georgische avontuur kunt genieten. Ik beloof u een spannend en voor herhaling vatbaar avontuur!

Eerst een stukje geschiedenis en oriëntatie:
Georgië ligt in het gebied van de Kaukasus. Het Koninkrijk Georgië heeft zijn Gouden Eeuw bereikt in de 12de en 13de eeuw, tijdens het bewind van Koning David IV en Koningin Tamar. In 1801 werd het Koninkrijk geannexeerd door Tsaristisch Rusland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de Georgiërs zich opnieuw van hun historische identiteit en begonnen zij zich af te zetten tegen het bewind van de Sovjet Unie. In 1990, bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie kreeg het land eindelijk haar zelfstandigheid terug. De Georgische keuken en haar wijn zijn tijdens de ontwikkeling van het land meegegroeid. Een bijzondere traditie is de “Supra”. Een speciale Georgische tafel die voorgezeten wordt door de Tamada en waar een aantal traditionele toasts worden uitgebracht. Eén van de bekendste Georgische restaurants in Vilnius is Georgian House.

“Georgian House” is een Georgisch restaurant in het oude centrum van Vilnius. De bediening en het voor honderd procent Georgische keukenpersoneel doen hun best om het hun gasten volledig naar de zin te maken, geheel in het kader van de oude, wereldberoemde Georgische traditie van gastvrijheid.
De specialiteiten van de Georgische keuken bestaan voor een groot deel uit verschillende soorten eerste klas vlees, speciale kaassoorten en aubergines, waarbij veel koriander en walnoten worden gebruikt. Veel voorgerechten bestaan uit verse groenten waaronder een veelvuldig gebruik van aubergines, zoals de beroemde aubergine-broodjes met prei, rode bieten, spinazie pasta, afgewerkt met walnoten. Werkelijk iets bijzonders!  Een beroemd eenvoudig Georgisch gerecht is Kachapuri bestaande uit speciaal geprepareerd Georgisch brood en een nergens elders ter wereld verkrijgbare speciale kaas.
De prijsindicatie voor een eenvoudige maaltijd (Khinkali/ knoedels gevuld met bouillon, vlees en verse groenten) is tussen €7 en € 10 per persoon.  Khinkali wordt in Georgië beschouwd als een opkikker na een dag stevig feesten. Duurdere gerechten (Geroosterde zalm, schapen- en kalfsvlees liggen tussen de €7 en €16 euro) De prijs voor een dessert ligt tussen de €4 en €6. Soep tussen €4 en €7)

Uiteraard worden Georgische wijnen en cognacs geserveerd zoals Artghvino en Riravo. Artghvino wijnen worden bewaard in stenen kruiken die ondergronds worden opgeslagen en dus een speciale onnavolgbare smaak krijgen. Druiven voor deze wijnen komen uit de zogenaamde Tsarapis zone, waarbij de wijnbouwer er van uit gaat dat de druiven zonder inbreng van buitenaf, zoals kunstmest of andere chemicaliën, worden verbouwd. “Georgian House” voert 4 soorten Artghvino wijnen, waarvan drie witte wijnen en 1 rode wijn.
De prijs per glas bedraagt €6. Een fles van deze wijn kost tussen de €24 en €29, voor een glas tussen de €4 en €6. Elke Nederlandse horecaondernemer en sommelier/wijnsteward die dit hoort en naar zijn eigen wijnlijst kijkt ter vergelijking ligt van schrik gegarandeerd subiet onder een spanlaken. Riravo een bijzondere drank die uit geselecteerd fruit wordt gemaakt. Voor elke fles Riravo wordt 11 tot 16 kilo fruit gebruikt. De drank wordt van peren, appels perziken en kweeperen gemaakt. De prijs voor een glas ligt tussen bedraagt: €4,90 en een fles van 500 cc kost €45. Wanneer u bij de prijs uw wenkbrauwen ophaalt, kan ik u verzekeren dat een glas Riravo in een viersterren restaurant op de Amsterdamse grachtengordel, (als dat sowieso al te verkrijgen is ) u een tweede hypotheek op uw huis zal moeten opnemen.
Website
Adres: Mėsinių g. 4-3 LT-01130 Vilnius, Litouwen


En dan, zoals beloofd wat informatie over het exquise Litouwse restaurant: QUEENSBERRY
Local wine /food
Ik weet het, de naam suggereert eerder een luxe herenmodemagazijn maar omdat de wijnen veelal uit fruit zijn gemaakt (“Koningin van de bessen”)heeft de uitbater van deze gelegenheid die naam uitgezocht.
Niet werkelijk een “exotisch restaurant”, vergeleken met de collega’s van de Armeense en Georgische cuisine, maar dit restaurant is bekend als één van de beste lokaliteiten die originele Litouwse gerechten op haar menu heeft staan. U kunt natuurlijk in honderden eet-en drinkgelegenheden terecht wanneer u uitgeput van de toeristische wandeling door Vilnius, toe bent aan het ontspannen genieten van een maaltijd. Maar dan wel in een eet-en drinkgelegenheid die iets bijzonders biedt!
Kortom, U kunt kugelis, cepelinia en koldunai eten (bij CULINAIR staat tekst en uitleg over deze “nationale” gerechten”) in honderden locaties in Vilnius, maar speciale Litouwse gerechten die samengesteld zijn om u als gast werkelijk te verwennen, vindt u slechts met moeite. U wilt toch bij thuiskomst kunnen vertellen dat u in een Litouws specialiteitenrestaurant hebt gegeten?
Een menu waar u paling of eend zult vinden in Vilnius, is zeldzaam. Ook de aangeboden 65 geselecteerde Litouwse wijnen, die u nergens anders in Vilnius zult terugvinden zijn een buitengewoon experiment waard. De recensies van lokale en buitenlandse bezoekers aan het restaurant die u op de website kunt terug vinden, spreken voor zich en blinken allen uit in welgemeende complimenten.
Een voorbeeld van een dagmenu zodat u een indicatie heeft over de prijzen die dit restaurant hanteert:
Adres: Didzioji straat 18, 01128, Vilnius. Nummer 18 is precies op de hoek, maar even 50 meter verder doorlopen richting Savičiaus straat. En….prijs!!!!!!

Website
Adres: Didžioji g. 18, Vilnius 01128, Litouwen


 Activiteiten


Wanneer uw kinderen een gaap niet meer kunnen onderdrukken van het bezoeken van het nationale museum, de Kasteelstraat met zijn winkeltjes, de markt van Gariūnai, Halės en die van Kalvarijų, dan breng ze eens voor een doorstroming van de bloedsomloop naar één van de volgende adressen. U zakt dan gezellig onderuit met een 3 x 999 of een “Duits” biertje en de kinderen hebben pret: En u kent de uitspraak ”wanneer de kinderen het naar hun zin hebben, ben ik al tevreden” (na de vierde 3x999)


Belmontas playground
Plezier voor kinderen en volwassenen in de natuur. Klimbos, touwbanen, abseilen, speurtochten. Alles onder leiding van vriendelijke deskundige begeleiders.
Website
Adres: Belmonto g. 17, Vilnius 01206, LitouwenSkischool ( Slidinėjimo akademija):

Op deze locatie kunt u als beginner niet alleen de eerste lessen volgen, maar tijdens hoogzomer, wanneer u de nodige afkoeling zoekt, de beste plaats uit de Litouwse zon. Klein restaurant, GET LUCKY, met bescheiden menukaart. De Nederlandse ondernemer; Richard Schrijer, geeft u als ex-marinier de garantie dat u in zijn etablissement gevrijwaard zult blijven van protestdemonstraties, straatverkopers van “echte” iconen, opdringerige één-benige bedelaars (met afschroefbaar been) en goochelaars annex zakkenrollers.  Daar kunt u, terwijl uw partner, kinderen of verdere aanhang druk doende zijn om hun skivaardigheden te verbeteren, uw “après-ski” organiseren, dromend van Garmisch Partenkirchen, een glaasje drinken of van een eenvoudige maaltijd genieten. Voor het geld hoeft u het niet te laten.


Website
Adres: Žvalgų g. 6, Vilnius 08221, Litouwen , Kalvarijų g. 143Vilnius 08221, Litouwen

Playground Akropolis
Overdekte speeltuin voor kinderen van 3 tot 97 jaar Entree: 7 euro. Speeltuin 1ste verdieping. Dat is in Nederland de verdieping na de begane grond. In Litouwen slaan ze die over en heet de 1ste (NL) verdieping; direct nummer 2. De kinderen spelen zich onder vakbekwame leiding een slag in de rondte, wanneer u uw telefoonnummer achter laat (verplicht) kunt u zich weer concentreren op het kopen van "onmisbare" artikelen: hoeden, petten en dames korsetten. U kunt naar de kapper, de “massagist” of op de overdekte ijsbaan gaan schaatsen.
Website
Adres: Ozo g. 25, Vilnius 08217, Litouwen

Skypark Ogmios Miestas
Een fantastische manier om een dag samen met uw kinderen even “onder dak” te zijn, bij voorkeur wanneer de weergod Pluvius uw dagprogramma om een uitgebreide wandeling in de binnenstad te maken, gruwelijk heeft verstoord en uw kinderen amechtig uitzien naar een manier “om iets te doen” Wanneer u, net al ik, een belegen leeftijd hebt bereikt en met weemoed terug denkt aan de “kermis” dan krijgt u in Skypark een moderne versie van dit spektakel te zien. Een pretpark van ruim 3000 m2, 13 ontspanningszaaltjes. Geen “Rad van avontuur”, draaimolens en zweefmolens (het complex is volledig overdekt, dus dat zou de nodige “hoofdbrekens” opleveren), doch “3D virtual reality” equivalenten maken dat gemis volledig goed. Geen botsautootjes, maar kleine “bots” hoovercrafts, klimwanden, meer dan negentig trampolines, springbanken, evenwichtsbalken, lachspiegels en uiteraard anno 2019, de onvermijdelijke speelautomaten, gigantische tafelvoetbalspelen waar uw kroost zich een hele dag kan uitleven. Een klein (alcohol vrij) restaurant biedt een keur aan pizza’s en andere lichte snacks aan waarmee de ouders zich kunnen terugtrekken. Het naast Skypark gelegen winkelcentrum Ogmias Miestas biedt u de gelegenheid om snel (hoeft niet, maar kan) boodschappen te doen terwijl uw kroost zich onder deskundige leiding van bekwame sportinstructeurs op een veilige manier volledig kan uitleven.
Winkelcentrum Ogmias Miestas, Verkių straat 29,
Openingstijden: Maandag-Donderdag: 12.00 - 22.00, Toegangsprijs per dag €8,20 Van vrijdag tot en me zondag en tijdens vakantieperioden: vanaf 10.00 - 22.00 uur, Toegangsprijs: € 9,80 €
Kinderen onder de 6 jaar moeten begeleid worden door een (hun) ouder(s) Het toegangsbewijs geldt dan voor het koppel. (dus niet vader en moeder, maar kind met één van de twee.)
Website
Adres: Verkių g. 29, Vilnius 09108, Litouwen


Of wilt u wat exotisch?
Bijvoorbeeld Kalashnikov schieten op een Sovjet schietbaan?

Schieten met een Kalashnikov, Glocken en Winchester of MP5 pompgeweer.


Of wilt u een pantservoertuig besturen?

U krijgt de eerste beginselen hoe een pantservoertuig te besturen met de hulp van een professionele instructeur, die u tijdens de rit constant aanwijzingen zal geven.

Deze en nog veel meer speciale activiteiten (ballon vaarten, Heli-vluchten, Segway verhuur, enz) via PLAY VILNIUS.
Website
Adres: Op diverse locaties in en buiten Vilnius.

 Route Napoleon


Franciscaner KloosterTrakų g. 9, Vilnius 01132, Litouwen. In 1812 in gebruik als noodhospitaal voor voornamelijk soldaten van het Westfaalse contingent.

Jezuïetenkerk: Ukmergės 6 (Op het terrein tegenwoordig het Europa Centrum.) In 1812 zoals alle kerken , noodhospitaal voor voornamelijk soldaten van het 4de legerkorps van Eugène de Beauharnais.

Napoleons hoofdkwartierS. Daukanto a. 3, Vilnius 01122, Litouwen (Nu presidentieel paleis) Ooit gebouwd voor de bisschop van Vilnius. De laatste bisschop; Paulius Olšeniškis, resideerde daar van 1536-1555, Het paleis was samen met het hertogelijk paleis een van de fraaiste gebouwen van de stad. Napoleon nam hier in 1812 zijn intrek. De sage ging, toen hij geen antwoord kreeg op zijn bericht van Tsaar Alexander over een wapenstilstand, hij uit woede het raam van één van de kamers op de eerste verdieping vernielde.

Frans Cultureel centrumDidžioji g. 1, Vilnius 01128, Litouwen Tegenwoordig het Frans Cultureel Centrum In 1812 was hier de oorlogskas van Napoleon ondergebracht. In dezelfde periode werd het huis een onderkomen voor de beroemde schrijver Marie-Henri Beyle 23 January 1783 – 23 March 1842), beter bekend onder zijn schrijversnaam Stendal. Stendal was een 19de eeuwse schrijver die aan de champagne van Napoleon in 1812 heeft deelgenomen Zijn bekendste romans zijn Le Rouge et le Noir en La Chartreuse de Parme.

Antakalnio Kapinės: (begraafplaats). Karių kapų g. 11, Vilnius 10313, Litouwen Op deze begraafplaats zijn de 4000 stoffelijke overschotten bijgezet van coalitiesoldaten uit 1812 die in Vilnius bij graafwerkzaamheden zijn gevonden. Ooit lag de begraafplaats vér buiten het centrum, op de locatie waar tot 1991 het Russische garnizoen was gevestigd. Toen de gebouwen werden afgebroken en het massagraf werd ontdekt, dacht men eerst aan slachtoffers van de KBG, totdat uit uniformresten bleek dat het om coalitiesoldaten van de Grande Armée ging. Regelmatig worden meer en meer stoffelijke overschotten van het leger gevonden, die dan met militaire eer worden bijgezet.

Onderkomen van de maarschalk Berthier: St Jans’s straat 3. Šv. Jono g. 3, Vilnius 01123, Litouwen (Nu Poolse ambassade) Louis Alexandre Berthier, 1e prins van Wagram, 1e hertog van Valangin, 1e vorst van Neuchatel (Versailles, 20 februari 1753- Bambert 1 juni 1815) was maarschalk van Frankrijk, vice -connétable (eretitel, feitelijk opperstalmeester)en chef-staf onder Napoleon tijdens de operatie in 1812 tegen Rusland.

Onderkomen van de maarschalk OudinotPilies g. 10, Vilnius 01124, Litouwen (Nu Hotel Atrium) Buitengewoon dapper soldaat. Raakte 34 keer gewond. Minister President tijdens het bewind van Lodewijk Bonaparte (Napoleons broer) in het Koninkrijk Holland van 1810 tot 1812. (Dus bijna familie) Was commandant van het 2de Legerkorps van Napoleon tijdens de campagne tegen Rusland in 1812. Zijn legerkorps was onder meer verantwoordelijk voor de verdediging van de bruggen over de Berezina tijdens de terugtocht van de Grande Armée. Ook daar raakte hij tijdens de gevechten opnieuw gewond.

Onderkomen van Eugène de BeauharnaisUniversiteto g. 2, Vilnius 01131, Litouwen (In het gebouw-om de hoek Dominicus straat- ook de door Nederlander beheerde pub “Cozy”) Eugène de Bauharnais was een stiefzoon van Napoleon en een kind van zijn vrouw uit zijn eerste huwelijk met Josephine de Beauharnais, Napoleons eerste echtgenote. Gedurende de Rusland champagne van 1812 commandeerde hij het 4de Legerkorps dat onder meer deelnam aan de slag bij Borodino en de slag bij Maloyaroslavetz. Nadat Napoleon zich had terug getrokken en zijn opvolger Joachim Murat het voorbeeld van Napoleon volgde en terugkeerde naar Italië, kreeg Eugène de Beauharnais de verantwoording om het restant van de Grande Armée in 1813 terug naar Parijs te brengen. Werd niet direct een daverend succes want slecht 50.000 van de 640.000 soldaten (geschat) kwamen in Frankrijk aan in 1812. Maar dat kan je Eugène niet aanrekenen.

Onderkomen van de Nederlandse generaal, Dirk, baron van Hogendorp: (Jawel, uit Rotterdam!) Vokiečių g. 24,Vilnius 01130,Litouwen. Staatssecretaris van Oorlog onder Koning Lodewijk Bonaparte van Holland. Dirk van Hogendorp (3 oktober 1761:Heenvliet – 29 Oktober 1822: Rio de Janeiro) In juli 1812 werd hij eerst Gouverneur van Oost Pruisen met de taak om reserves voor de Grande Armee te organiseren. Hij werd gouverneur van Vilnius in 1812. Zijn onderkomen in 1812 is nu een filiaal van de Svedbank.

Onderkomen van Maarschalk Francois, Joseph Lefèbre: In 1812 , commandant van Napoleons lijfwacht, de “Oude Garde”. Pilies g. 6, Vilnius 01123, Litouwen Hoek Bernardinų-Pilies straat. Herkenbaar aan de vele in de muur ingemetselde theepotten)

 Bijzonderheden


Wat eigenaardigheden en bijzonderheden over het land:

De drank 3 negens
(Trejos Devynerios/3x999) bestaat uit 26 kruiden. Feitelijk een likeur maar wordt als algemeen medicijn tegen verkoudheid, en gewrichtspijn aanbevolen. Na een bovenmatig medicijngebruik wordt ter compensatie een eetlepel peper, gemengd in een waterglas wodka in te nemen, gebruikt. Ernstige psychische problemen, zoals depressie en “een algemeen gebrek aan zelfvertrouwen” kunnen daarmee weliswaar tijdelijk, maar effectief worden gecompenseerd.

Familienamen: Het is schier onmogelijk om een “genderneutrale” oplossing te vinden. De familienaam van mannen en vrouwen, zowel getrouwd als ongetrouwd zijn verschillend. Wanneer een man Jonaitis heet, heet zijn echtgenote Jonaitienė. Wanneer hij een dochter heeft, heet deze Jonaitytė. Wanneer die dochter met ene meneer Kazlauskas trouwt, heet zij Kazlauskienė. Het duurt even voordat je dit hebt laten bezinken, maar geholpen door een paar glazen 3 x 999, kom je een eind.

Litouwen maakt geen deel uit van Rusland. Dit onderwerp ligt heel gevoelig bij alle Litouwers. Dus…. Geen grapjes maken over dat onderwerp!

Het weer. Litouwen mag dan wel in het noorden van Europa liggen, het ligt niet op de Noordpool (zoals Amsterdam iets meer kan bieden als een “red district”) Ja, we hebben hier het hele jaar door daglicht, de zomers zijn soms korter (een flauw grapje is; “vaak niet meer dan vier dagen”) en de winters ietwat langer (“De rest van het jaar”). Onderstaande mopjes zijn uitermate flauw en staan in schrille tegenstelling tot de werkelijkheid .

Litouwen is niet alleen goed in basketbal. Ook blinkt Litouwen uit in andere sporten zoals Virgilijus Alekna: 2x Olympisch, 2 x wereldkampioen en 1 x Europees kampioen discus werpen . Rūta Meilutytė (jawel, dus niet getrouwd, zie punt 2) Zwemster. Olympisch goud en wereld recordhouder.

De taal.
Litouwen heeft een unieke taal, de oudste nog levende Indo-Germaanse taal. Door de eeuwen heen is de taal één van de feiten waar de meeste Litouwers reuze trots op zijn. Een aantal letters komt alleen in deze taal voort zoals : ą, ę, į, ų, ė, č, š, ž, ū. Ze missen de “Q” en de “W” (Lastig wanneer je de geboorte van een zoon wilt aangeven bij de gemeente en hem Willem wilt noemen. Dat wordt dan uitgesproken als “V”-Len. “V-Len” heeft dan ook nog een nostalgische associatie want in de hoogtijdagen van de Communistische Partij, was het niet ongewoon dat een zoon als hommage aan meneer Oeljanov, de naam “V-Len” kreeg (klinkt als “Willem” doch is een afkorting van Vladimir Lenin) Qua structuur is de taal eenvoudiger dan Engels of Frans. De woorden worden vaak uitgesproken zoals je ze schrijft. Een goed voorbeeld is: “taksi”
Een aantal woorden uit de Litouwse taal hebben een bijzondere betekenis:
Ačiū
Klinkt als een niesbui, doch heeft voor Litouwers een bijzondere betekenis van waardering. Het woord wordt gebruikt om een werkelijke waardering te demonstreren. (Iets meer dan het in het Nederlands; ”En, bedankt/Audoe bedankt, he?”)
Myliu
Litouwers zijn over het algemeen een zeer emotioneel volkje, maar delen hun affectie niet direct met iedereen. Wanneer een Litouwer zegt; “Myliu” (Ik hou van jou) dan meent die het ook. Het is dus buitengewoon onverstandig om linguïstisch te gaan experimenteren in een nachtclub na een flink aantal 3x999 ’s. Het gevoel voor humor bij de meeste Litouwers is op dit gebied nogal beperkt.
Šventoji 
Een van de meest aantrekkelijke badplaatsen.
De naam betekent letterlijk “Heilige jonkvrouw”. De relatie met de prachtige streek waar dit stadje in ligt, wordt dan duidelijk.
Ažuolas
Betekent: “eik”. Voor veel mensen in Litouwen wordt het omhakken van een eik gezien als een slecht voorteken. Het woord ažuolas is één van de oudste woorden uit de Litouwse woordenschat.
Laisvė
Betekent: “Vrijheid” Heeft vooral een diepere betekenis gekregen na de omwenteling van 1991. Het woord is dermate populair dat het ook gebruikt wordt als meisjesnaam.

Koude, paarse soep: Šaltibarkščiai, (daar gaan we weer, voorzichtig schrijven met een handvol typisch Litouwse letters)
Van origine een soep volgens Joods recept, voor mensen met een kleine beurs, bestaande uit rode bieten, karnemelk, komkommers, dille, groene uitjes en hard gekookte eieren. Eigenlijk een soort vloeibare salade en vooral in de zomerperiode populair. Bij die koude soep worden gekookte aardappels geserveerd met een toefje dille. Meer informatie over Litouwse gerechten in het hoofdstuk “culinair”.

Aardappels. Litouwers zijn gek op aardappels. Vele nationale gerechten bestaan voor een belangrijk deel uit aardappels en/of zetmeelproducten (Koldūnai, cepelinai, blynai. Tekst en uitleg over deze gerechten ergens verderop in dit boekje in de paragraaf “culinair”).

Vrouwen. Het is voor Nederlanders even wennen hoe zeer bij een kennismaking de waardering van de vrouw anders is dan die in Nederland. Is het in Nederland gebruikelijk om bij een begroeting de hand van de tegenpartij te schudden, onafhankelijk van de “gender”, in Litouwen wordt tegen dat gebruik vreemd aangekeken. Een begroeting met een drievuldige platonische wangkus zoals in Nederland gebruikelijk, wordt in Litouwen vaak gewaardeerd als “opdringerig”. Hoewel na een periode van gewenning wordt in elk geval het schudden van de hand toch zeer op prijs gesteld. Een vaak gehoorde opmerking dat “Litouwse vrouwen aantrekkelijker zijn dan in Nederland”, is uiteraard een fabeltje. Wat wel opmerkelijk is dat de Litouwse vrouw in algemene zin meer aandacht aan haar uiterlijk besteed dan haar Nederlandse tegenvoeter. In het oog springende zaken zoals smaakvolle kleding, verzorgt haar, gemanicuurde nagels, zorgvuldig geselecteerde make up en het gebruik van parfum worden hier vaak meer gewaardeerd dan in Nederland waar toch een deel van de vrouwelijke populatie met succes kan meedingen voor de jaarlijkse “Miss Pedaalemmer” verkiezingen.

Grootste land in Oost Europa. Litouwen was van de 12de/13de eeuw tot aan 1579 een Groothertogdom en vanaf dat moment tot aan 1792, maakte het deel uit van het Litouws-Poolse Gemenebest. Het was in die periode het grootste land in Oost Europa en strekte zich uit van de Baltische kust tot aan de Zwarte zee. Oekraïne, Belarus en grote delen van Rusland behoorde tot het Litouws-Poolse Gemenebest.

Bier. 
De twee grootste bierbrouwerijen in Litouwen zijn Švyturys en Kalnapilis. Trots verklaren de Litouwers dat beide biermerken typische producten zijn van het land. Vervelend is echter om een paar “aanhalingstekens” te zetten bij deze “typische Litouwse“ brouwerijen.
Kalnapilis werd in 1902 gesticht door de Duitser Albert Foight in Panevėžys. De brouwerij heette oorspronkelijk “Bergschlösschen” (Klein kasteel op de heuvel). In 1918, toen de Duitsers in WO I, tweede waren geworden en de meeste Duitse bezittingen werden geconfisqueerd, kreeg de “overgenomen” brouwerij de naam “Kalnapilis” en werd plotseling een “oorspronkelijke” Litouwse brouwerij.

De grootste brouwerij van Litouwen is Švyturys, gevestigd in Klaipėda.
Op hun logo staat trots vermeld “sedert 1784”. Echter in 1784 heette Klaipėda nog Memel (Oost Pruisen) en de brouwerij, werd gesticht door de Duitser (alweer, dat zit bij Duitsers kennelijk in het bloed); J.J. Reincke in 1784. De adelaar in het logo van Svyturys komt zelfs uit het wapenschild van de familie Reincke. Litouwers met ietwat lange tenen reageren geschokt wanneer u om een “Duits biertje” vraagt en u vervolgens uitlegt waarom u het biertje zo omschrijft.

 Geschiedenis


Korte geschiedenis van Litouwen
Van Litouwen wordt in de geschiedenis voor het eerst melding gemaakt in 1009, toen begon de staat zich langzaam te vormen. Rond 1200 ontstond het Grootvorstendom Litouwen. In 1251 kreeg de edelman Mindaugas (1203-1263) van Paus Innocentius IV (1195-1254) de titel Koning van Litouwen, omdat hij zich als eerste Litouwse edelman samen met zijn vrouw Morta had laten bekeren tot het katholieke geloof. In 1261 keerde Mindaugas zich echter weer af van het christendom, waarmee ook zijn koningstitel ongedaan werd gemaakt. Twee jaar later werd hij door politieke tegenstanders vermoord.


Uitbreiding van het grondgebied
Hierna werd het Grootvorstendom Litouwen door verschillende elkaar snel opvolgende vorsten geleid. Aan het eind van de 14e eeuw groeide het onder leiding van groothertog Algirdas (1345-1377) uit tot de grootste staat van Europa. Litouwen wist haar grondgebied uit te breiden met stukken van wat nu Polen is, Rusland en bijna geheel Wit-Rusland en Oekraïne. Doch Litouwen kon dit grote grondgebied onmogelijk zelf verdedigen, waardoor er al aan het einde van de 14e eeuw toenadering werd gezocht tot het Koninkrijk Polen. Grootvorstendom Litouwen en Koninkrijk Polen verenigden zich in 1385 in een personele unie. Litouwen was overigens het laatste land in Europa waarvan de bevolking nog heidens was, pas door de Poolse invloed werden de inwoners van Litouwen massaal christelijk.


Banden met Polen

In de 16e eeuw werd de personele unie tussen Grootvorstendom Litouwen en het Koninkrijk Polen omgezet in één staatsvorm, zo ontstond in 1569 het “Pools-Litouwse Gemenebest”. Deze staat bleef bestaan tot 1795. Hierna kwam Litouwen onder het bestuur van Rusland terecht en dit zou niet de laatste keer zijn. Er was veel protest tegen de Russische overheersing, maar pas in de 20e eeuw had dit protest enig succes.Republiek Litouwen

In 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd Litouwen bezet door de Duitsers. Toen deze oorlog ten einde kwam was de internationale verwarring - mede door het instorten van tsaristisch Rusland - groot. Hier profiteerde Litouwen van, het verklaarde zich op 16 februari 1918 onafhankelijk en werd een republiek. Deze republiek bleef tot 1940 bestaan, want aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog veranderden de internationale verhoudingen weer.
Molotov-Ribbentrop Pact
In 1939 werd het Molotov-Ribbentroppact bekrachtigd, een verbond dat tot stand kwam na geheime ontmoetingen tussen Josef Stalin en Adolf Hitler. In dit pact lag vast dat de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland elkaar niet aan zouden vallen. Daarnaast werd het grondgebied dat zich bevond tussen Duitsland en de Sovjet-Unie door beide landen verdeeld. Hitler kon zo Polen bezetten zonder gestoord te worden door de Russen en Stalin kon de grenzen van de Sovjet-Unie uitbreiden, met als gevolg dat ook Litouwen weer werd binnengevallen.
Sovjetstaat
In 1940 trok het Rode Leger Litouwen binnen. Het Molotov-Ribbentroppact werd al snel geschonden. In 1941 werd Litouwen bezet door de Duitsers, een bezetting die duurde tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de nederlaag van de Duitsers kwam Litouwen weer in handen van de Sovjet-Unie. Vanaf 1945 heette Litouwen de “Litouwse Socialistische Sovjetrepubliek”. In 1990, toen de Sovjet-Unie in verval was geraakt en Gorbatsjov de teugels wat liet vieren, was Litouwen het eerste land dat zich onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie.
Onafhankelijk
Deze onafhankelijkheid werd echter pas erkend door de Russen op 6 september 1991, toen een poging van de Russen om het land weer onder controle te brengen mislukte, na een opstand waarbij 14 doden en duizenden gewonden vielen. Op de begane grond in de TV toren in Vilnius is een kleine foto-expositie ingericht met als onderwerp de strijd om de televisietoren in 1991.
Wederopbouw
Na Rusland volgde de erkenning van de onafhankelijkheid van Litouwen door andere landen. Litouwen was door het Sovjetverleden sterk verarmd geraakt. Bij de wederopbouw van Litouwen werd de hulp ingeschakeld van de Europese Unie. Er werd vanaf de onafhankelijkheid een nieuwe economische koers ingeslagen die gestoeld was op het vrije marktdenken. Hierdoor groeide de economie van Litouwen en kon het land in 2004 toetreden tot de EU en de NATO.

Joodse geschiedenis van Lithouwen

Al in de 8ste eeuw hebben er in het gebied dat nu Litouwen heet, Joden gewoond. Deze mensen kwamen in groepen vanuit de Duitse landen als gevolg van een politiek van vervolging tijdens de periode van de kruistochten en vestigden zich in het Baltische gebied. Al tijdens de regeerperiode van de tolerante Koning Gediminas vestigden de Joden zich voornamelijk in de noordelijke provincies van het land.

Na 1370 begon de positie van de Joden te verslechteren als gevolg van een toenemende invloed van de Rooms Katholieke kerk die vergeefse pogingen deed om de Joden zich tot het katholieke geloof te laten bekeren.

In 1495 verslechterde de positie van de Joden nog meer toen een decreet werd uitgevaardigd door Groothertog Alexander dat de Joden verplichtte het land te verlaten. De belangrijkste reden was de algemeen heersende jaloezie van de bevolking voor het economisch succes dat een kleine minderheid van de Joodse gemeenschap had. Het overgrote merendeel van de Joodse gemeenschap was arm en leefde in dezelfde deplorabele omstandigheden als de rest van de niet-Joodse bevolking.

De Joden keerden echter terug en tegen 1800 bestond de Joodse bevolking uit zo’n 250.00 zielen. Nadat het land van het Litouws Poolse Gemenebest was opgedeeld kwamen veel Joodse leefgemeenschappen onder het bewind van de Russische Tsaren.
Door Keizerin Catherina de Grote werd onder druk van de Russische adel, een decreet uitgegeven dat de Joden verbood zich in de grote steden van Rusland te vestigen en de Joden werden verdreven naar gebieden die werden aangeduid met de “Pale of Settlements” Dit verklaard de procentueel grote aantallen Joden in de streken van wat nu Belarus, Oekraïne, Polen en de Baltische landen is. De vroegere grensgebieden van het Tsarenrijk. In de streek rond Vilnius was de bevolking voor ongeveer 65% Joods. In veel van deze dorpjes, die inmiddels een Litouwse naam hebben gekregen, zijn nog veel Joodse kerkhoven terug te vinden. In Vilnius zelf was ongeveer 50% van de bevolking Joods met 110 synagogen en gebedshuizen. Alweer gedreven door voornamelijk jaloezie omdat een belangrijk deel van het zakenleven uit welvarende Joodse fabrikanten, winkeliers en bankiers bestond terwijl het merendeel van de bevolking, waaronder trouwens ook het overgrote deel van de Joodse populatie, in grote armoede leefde, bestond er een sterk antisemitisch sentiment.

Toen de Duitsers in 1941 Litouwen bezetten, werd vrijwel de gehele Joodse bevolking van ongeveer 40.000 mannen vrouwen en kinderen van Vilnius en omstreken in twee getto’s ondergebracht.


Vanaf 1942 hebben de Duitsers, geholpen door Litouwse vrijwilligers, georganiseerd in zogenaamde “politiebataljons”, de Joden met de trein afgevoerd naar het bos van Panerių, waar zij werden doodgeschoten en ter plekke verbrand. Op deze locatie is een herdenkingsplaats ingericht; Panerių memorialas, waar bij de ingang een plaat in een muur is ingemetseld waarop staat dat meer dan 110.000 Joodse burgers zijn vermoord. Ook zijn hier de slachtoffers die in de KGB gevangenis in het centrum van Vilnius, zijn vermoord, bijgezet. Op het terrein van Panerių is een klein museum gevestigd.

In 2005 is een speelfilm uitgebracht genaamd “Ghetto” Regisseur was Audrius Juzėnas. De film speelt zich af in het getto van Vilnius, waar ook veel opnames zijn gemaakt. Ook de scènes in het bos van Panerių zijn goed herkenbaar.

Meer informatie kunt u terug vinden op de volgende website.


 Markten


Er wordt wel eens gezegd dat om het land en zijn bevolking te leren kennen, is het belangrijk om een bezoekje aan hun markten te brengen. In dit hoofdstuk, geschreven en samengesteld door Ingrida Saulė, hebben wij de meest oorspronkelijke markten opgenomen. Er zijn verspreid over Vilnius meerdere markten. En natuurlijk heeft iedere wijk van Vilnius ook een kleine boerenmarkt. Klik hier voor een kaartje met veel meer markten.

Halės Turgus
In de oude binnenstad van Vilnius, op de kruising van de straten Pylimo en Bazilijonų is Halės turgus, (markt) een aantrekkelijke plaats voor kopers en toeristen. Deze markt is de oudste in Vilnius en werd gebouwd in 1906, naar het project van de van Vilnius afkomstige ingenieur en architect Vaclovas Machnevičius. In die tijd was het gebouw een van modernste in Vilnius. Halės Market heeft zijn eigen tradities en geschiedenis. Sinds jaren worden op deze markt inwoners van Vilnius en overige gasten verse landbouwproducten zowel als industriële goederen te koop aangeboden. De uitgebreide overdekte markt aan de Pylimo/Bazilijonų straat geeft een mooi beeld van een stukje marktcultuur in Litouwen. Deze markt geeft een goed inzicht in de traditionele voedingsmiddelen van het land, een ruime keuze aan vlees, vis, gerookte producten, honing, melk (jawel, verse melk) en biologische voeding evenals landbouwproducten zoals groenten en fruit.
Deze markt wordt steeds aantrekkelijk en spannender attractie omdat de verkopers van schoenen, kitsch en curiosa uit het oude paviljoen zullen worden verwijderd en restaurants uit de keukens van verschillende landen zullen hiervoor in de plaats komen, zodat de markt in een werkelijke “food Hall” zal worden omgetoverd. Het gaat de nieuwe culinaire ontmoetingsplaats in Vilnius worden. De aangeboden goederen zijn lekker en stijlvol en zeer uitnodigend, en bieden de toerist een grote verscheidenheid aan voedsel uit verschillende landen met een grote diversiteit en eigen traditie.
Website
Adres: Pylimo str. 58, LT-01307, Vilnius

Gariūnai Turgus
Iets buiten het centrum van Vilnius gelegen met een autorit van circa 15 minuten, bereikt u de grootste openlucht en gedeeltelijk overdekte markt van de gehele Baltische regio. Er worden door 10.000 verkopers waren aangeboden. Van bruidsjurken tot grafkisten. Van elektronica tot gereedschappen. Van spijkerbroeken tot auto-reservedelen. Van grasmaaiers tot kleurentelevisies. Van lippenstift tot vuurwerk.
Klanten uit de gehele regio; Estland, Letland, Belarus, en Oost Pruisen (Kaliningrad regio) bezoeken de markt om circa 80% van de aangeboden waren mee naar huis te nemen. (Goedkope) Bewaakte parkeerplaats aanwezig.
Website
Adres: Gariūnų g. 70, Vilnius,LT-02300, Litouwen

Kalvarijų Turgus: Kalvarijų straat 61, 09317 Vilnius
Tel. 8,696,35718 email adres: info@kalvariju-turgus.lt
De markt is gelegen tussen H. Manto straat, Kalvarijų straat, Rinktinės en Turgaus straat.
Tijdens de oorlog werd de Kalvarijų-marktplaats één van de belangrijkste markten in de stad. Er is een breed scala aan primaire consumptiegoederen en overige voedingsmiddelen. Elk jaar werd op 4 maart de St. Kazimier markt hier gehouden waarbij paarden voor de Poolse cavalerie werden gekocht. Na de oorlog kon de Kalvarijų Markt voornamelijk worden bereikt vanaf de Kalvarijų-straat, en werd het complex omheind met poorten van gesmeed metaal en metselwerk. Er werden drie grote handelspaviljoens gebouwd waar vlees, zuivelproducten en groenten en vis werden verhandeld. Het is een karakteristiek voorbeeld van stalinistische architectuur, dus het is de moeite waard niet alleen om niet alleen een keer naar de Kalvarijų markt te komen om inkopen te doen, maar ook om dit cultureel erfgoed te bekijken. Na een vierjarige renovatie is de Kalvarijų markt vernieuwd. Bovendien is er een paviljoen opgezet genaamd “World Bread”. Het is de bedoeling dat bakkers uit Georgië, India, Griekenland, Kazachstan , Oezbekistan en andere landen hier brood-bakdemonstraties komen geven.
Website
Adres: Kalvarijų g. 61, Vilnius 09317, Litouwen


Akropolis vlooienmarkt
Het winkelcentrum Akropolis is een leuk en uitgebreid winkelcentrum uitermate geschikt voor een dagje weg met slecht weer in Vilnius. Zie ook aktiviteiten. Elke zondag is er bij Akropolis een vlooienmarkt.
Hier kun je alles vinden: boeken, glaswerk, "vintage" sieraden, curiosa en antiek, speelgoed en vele andere onweerstaanbare voorwerpen die een potentiele koper over de streep moeten trekken.
Het winkelcentrum Akropolis beschikt over een redelijk goede selectie van kraampjes waar alles te koop is, van oude schilderijen tot Sovjet-memorabilia.
Website
Adres: Ozo g. 25, Vilnius 08217, Litouwen

 Andere websites


Nederlandstalig:
Reisadvies Buitenlandse Zaken
Vinius op wikipedia


Met o.a. Google Chrome te vertalen naar Nederlands:
Algemeen over Litouwen
Toerisme Litouwen
Toerisme Vilnius
Feestdagen in Litouwen Samensteller(s)


Samengesteld door Victor Remouchamps (en vrienden).
Victor woont al jaren in Vilnius. Hij heeft diverse boeken geschreven en ook een reisgids over Vilnius. De reisgids in boekvorm? Klik hier.

Ga hier naar de website van Victor Remouchamps.